lördag 26 juni 2010

Tibetanska internatskolor och hemfärd



I Moussorie finns två skolor som Pemba visade mig runt på. Barnen bor cirka 10-15 stycken i hus med "fosterföräldrar" som tar hand om dem. De skickas till internatskolan från olika delar av Indien och de som har möjlighet åker hem till familjen under lov. De äldre bor uppdelat killar och tjejer medan det är blandat för de yngre. Den regeringsstödda skolan var den första som H.H. Dalai Lama startade i exil med stöd av den indiska regeringen. Moussori var den ort han var stationerad i det första året i exil innan Dharamsala tilldelades som utgångspunkt för H.H. Dalai Lama och hans exiltibetanska regering.


Lekplats för skolan som är regeringsfinansierad, i bakgrunden är matsal och klassrum. T.h är några barn som lekte på lekplatsen intill skolan.

Hundar finns överallt, så även hundvalpar. De yngre barnen kånkade runt på dessa i oändlighet. Som Wan
gchuk Gyalpo uttryckte det:
-Ser du ett tibetansk barn så kommer du också se hundar, det hänger liksom ihop!



T.v. internathusen där flickorna som går i skolan i Moussori bor i och några av pojkarna från internatskolan plockar ned nätet efter matchen.


Pemba och jag, dyngsura men vid gott mod ändå.

Regnkläderna som Yangzom uppmanat mig att ta med kom till användning. Under motorcykelfärden började först vinden, vilket är ett förstatecken på att regnet analkas.

Regnet piskade, träd välte, åskan dundrade och blixten lyste upp himlen. Vi tog skydd vid en liten kiosk efter vi kommit förbi skogen där vi kunde undvika risken att träd skulle ramla över oss. Stannade sen och åt nudlar längs vägen (utmanade min svenska mage, som klarade sig fint efter testet) med en del av Rajpur laget, äventyrlig dag!

Fotbollsmatch Rajpur-Moussori

Då jag inte har någon tv och de flesta som jobbar på IM´s kontor inte har de kanaler som visar VM så bjuder jag på lite lokala fotbollsbilder istället.

Rajpur-Moussori

Rajpurs lag består främst av män/killar som jobbar åt Tibetan youth congress, den största NGO av och med exiltibetaner som kämpar för en fritt Tibet. Moussorie laget består av killar som går i skolan främst i Moussorie.


Rajpurs hejaklack med sin lagflagga, trots att matchen var på bortaplan hade Rajpur betydligt fler supportrar. Moussorie laget värmer upp inför matchen.


Rajpurs lagfoto innan matchen.

En del av publiken.

http://www.youtube.com/watch?v=trL8F-XFBVE

Hur matchen slutade? 2-1 till Rajpur, yej!

Vägen till Moussori



Slående utsikt på väg till Moussori från Rajpur.
Templet tillhör och ligger mellan de båda tibetanska skolorna i Moussorie.
Pemba blickar ut över utsikten utanför templet som tillhör de båda tibetanska skolorna i Moussorie.


Min lediga söndag var något seg, men flöt förbi genom att jag börjat läsa väldigt mycket under min tid här.
Telefonen ringde, Yangzum i andra änden.

- Do you want to go to Moussori to watch some fotboll?!, sa hon rakt på sak.

Ptja, varför inte tänkte jag och tackade ja.


- Good, then my brother will come to pick you up beacuse he is playing, And, don´t forget your raincoat!, svarade hon uppmanande.

Pemba, Yangzums bror (som egentligen är hennes kusin) kom och hämtade mig på sin motorcykel och vi slingrade oss uppför branta vägar fyllda av bilar, motorcyklar, gående människor, hundar, apor, kossor, cyklar, bussar och lastbilar.


Moussorie är en turistort uppe i bergen och det var tur att vi hade en motorcykel istället för bil då bilköerna slingrade sig långa större delen av sträckan som vi kunde glida förbi.

fredag 25 juni 2010

Hon har anlänt!

I onsdags kom rättvis handel koordinatorn Tsering Youdon tillbaka från sin resa. Sen dess har vi haft diskussioner kring och om de tio principerna för rättvis handel:

1. Skapa möjligheter för marginaliserade producenter genom att stötta de fattigaste producentgrupperna.

2. Öppenhet i organisationens struktur och i alla aktiviteter samt en utvecklande dialog mellan alla aktörer inom den Rättvisa Handeln vad gäller produkter och marknadsföring.

3. Kapacitetsbyggande – stöd till produktutveckling, export och marknadstillträde för producenter.

4. Sprida information, utbilda och genomföra kampanjer för att utbilda och upplysa om Rättvis Handel.

5. Betalning av ett rättvist pris till producenterna.

6. Jämställdhet, ingen diskriminering och rätt till kollektiv organsiering.

7. Goda arbetsförhållanden – se till att producenterna jobbar i en hälsosam och säker miljö.

8. Inget utnyttjande av barn i arbete – se till att FN:s barnkonvention följs.

9. Miljö - aktivt verka för att göra verksamheter och produktion mer miljövänlig.

10. Långsiktiga handelsförbindelser som baseras på solidariet, förtroende och ömsesidig respekt och som bidrar till stöd och tillväxt för Rättvis Handel

Dessa kommer från Fair Trade Orgnaization (WFTO) som IM är medlem i. Vi har bland annat diskuterat hur dessa arbetas med hos producentorganisationerna som IM samarbetar med och gjort planer för olika studiebesök under min period här.Så nu kommer jag blanda mina promenad- och fritidsbilder här hejvilt med texter om producentorganisationer och fair trade, be prepared!

onsdag 23 juni 2010


Kalsang Lhadon t.v. jobbar på Shanti Niwas, i köket och förser alla med te och fika under rasterna samt sköter det mesta runtomkring. Här tas det hand om de nedfallna mangosarna som främst blev till mango chutney. Mango är kungen av alla frukter, och det är en stor skillnad på de söta saftiga mangosarna här i jämförelse med de som är köpta i de svenska affärerna!

Jag och Yangzum hade under kvällen en av våra nästintill dagliga promenader, idag gick den till Saku monestary. Porten var låst men med ett ytterst dåligt lås. Yangzum använde samma motto som en kär vän till mig "Det är lättare att få förlåtelse än tillåtelse" så hon öppnade porten och traskade in med mig i hasorna. Väldigt välskött och vackert!

Hade även ett gäng oranga apor, de flesta med ungar på magarna, som var väldigt nyfikna på oss. När de närmade sig ett 25-30-tal i antal så började de bli lite skrämmande. En ny kunskap är att det finns två olika typer av apor här, de gråa med mörka ansikten, dessa anses inte farliga och håller sig mest i skogen. Däremot de oranga lite större är väldigt klåfingriga och kan ibland vara lite aggressiva. Detta var de oranga. Vi smög oss ut.

tisdag 22 juni 2010


Vinden och regnet som kommit i omgångar de två senaste dagarna har lyckats blåsa ner stora delar av elnätet, träd över vägarna och dylikt. Detta är utanför Shanti Niwas.

Inne i Dhera Dun arbetade poliser hårt med att ta bort ledningar och träd från gatan med långa trafikköer som följd. Dolma skrattade och sa att jag skulle skynda mig att ta bilder för detta ser man inte så ofta , poliser i arbete!
Det är såväl el som vattenproblem just nu på Shanti Niwas vilket såklart för med sig att jag har problematt ladda upp och uppdatera bloggen så ofta som jag vill.
Posted by Picasa

Min nya lilla polare och Dhera Dun färd!



Det här är min nya lilla polare, Tsering Kandu. Hon är dotter till Guru som jobbar på IM´s kontor. Hon har haft lov, som varat i 52 dagar. När hon får frågan igen när skolan börjar svara hon varje dag självklart med ett leende
-Om 52 dagar!



Åkte ner till Dhera dun idag för bank och shoppingärenden tillsammans med Yangzum och Dolma från kontoret. Åkte först och tittade på kalkel till IM´s hus som renoveras . Det ska användas till bland annat utsälltningar och work-shops om fair trade, kul! Bilden ovan är dock från en av de flertalen frukt och grönsaksstånden som går att hitta mycket spännande i!

En negativ sida av Indien är skillnaderna, ojämlikheten mellan såväl människor som djur. Såklart att ojämlikhet finns överallt men är betydligt mer påtagligt här än hemma i Sverige och lyxen känns som ett slag i ansiktet för de flertalet som inte kan ta del av den varken ekonomiskt eller socialt. Utanför banken hittade vi en av de mindre lyckligt lottade hundarna, han hade stora sår i ansiktet och var helt omtöcknad i värmen. Dolma gick på ett närliggande apotek och köpte antibiotika i pulverform som hon pudrade hunden med. Gott hjärta, god tanke, kanske det hjälpte för stunden, inget drastiskt och kanske inte livsavgörande men betydligt mer än vad någon annan gjorde. Fler sådana människor med omtanke behövs. Tillslut sker förändring och skillnad!


På vägen hem igen kom en störtskur, lustigt att jag har så många regnbilder! Jag fascineras av regnet här, det är sol mestadels av tiden men rätt var det är kommer det en störtskur. Det är betydligt mer kraft i regnet än vad det är i min dusch här där några ynka strålar kommer som inte orkar leta sig uppåt om jag håller duschslangen uppåt (...).

måndag 21 juni 2010

Måndagspromenad Rajpur


Jag och Yangzum som jobbar på IM:s kontor var ute och gick en promenad efter hennes arbetsdag (mina arbetsdagar har i realiteten inte startat) på slingriga vägar i Rajpurs gröna bergiga omgivningar. Väldigt vackert. Människor, hundar och kossor möter oss överallt såväl i bebyggelse som på oväntade ställen.
Och här här ni ett bildbevis på att jag inte lämpar mig som fotoobjekt :P

-Nyttigt för blodet, ät!

Yangzum kom med dessa som fallit ner efter störtskuren,
-Ät, de är bra för blodet, säger hon uppmanande.

De var även goda och gav tungan en fin blåfärg, då jag är en newcommer så blev min tunga bara ljusblå.
Posted by Picasa

Första regnet

Idag öppnade sig himmelen för mindre en timma. På väldigt kort tid vände vädret från kvalmig hetta och sol till spöregn och kraftig vind.



Molnen bolmade upp sig och på ett par minuter kom regnet.


Kalsang Dolker, Tashi Yangzom, Dhondup Dolma som jobbar på IM:s kontor gör en liten regndans när det första regnet kom. Tidigare hade Yangzom önskat regn och hon fick sin vilja fram!

Yash the dog kommer springande från sitt ställe i skuggan när regnet kom, Wangchuk Gyalpo,Tashi Yangzom och Guru Nyima inspekterar hur grenar på träden går av medan det blåser, regnar, blixtrar och dundrar.

Tsewang Rigzin, Kalsang Lhadon, Lhamo Dhondup är snabba att samla upp alla de mangos som föll ner i regnet.

lördag 19 juni 2010

Ledig lördag

Helgerna är jag normalt ledig. Det har varit varmt och kvalmigt dessa dagar, oftast över 40 sträcket.

Shanti Niwas har under de dagar jag varit här också lidit av vattenbrist vilket gjort att vardagliga bestyr blivit till små projekt.
Tog en promenad runt Rajpur, så bjuder på lite bilder från den.
De omgivande bergen är grönklädda och mäktiga och ger en vacker vy nästintill oavsett var du befinner dig i Rajpur.



Shanti Niwas ligger på en höjd och Rajpurs centrum där det finns små butiker och grönsaks-marknad ligger en lång backe ned.

Ledig lördag



Porten till Shanti Niwas, IMs kontor och min bostad under min tid i Indien, med en IM skylt och tibetanska böneflaggor.









Den här lilla krabaten bor utanför Shanti Niwas och kommer in ibland med sitt något piggare syskon och sin mamma. Tyvärr är denne väldigt svag, ger h*n vatten då och då vilket uppskattas!
Posted by Picasa

Ledig lördag
































Det eldas lite överallt. Både gräs och buskar men även sopor. Det blir en tung kvalmig luft av det i hettan som säkerligen sätter sig i kläderna, men luktsinnet har hunnit vänja sig efter bara ett par dagar.