måndag 1 november 2010

Utbildning i rättvis handel, Göteborg.

Denna helg som passerat har jag deltagit som föredragshållare och lite diskussionsledare på IM:s rättvis handel som pågått under två dagar. Cirka nio IM medlemmar deltog och det var en engagerad och aktiv grupp som gjorde det extra roligt då det var mycket frågor och diskussioner under vägen och inte envägskommunikation!

Erik Törner från IM, informatör och webbredaktör, pratade under lördag förmiddag om rättvishandel både i stort och smått, framväxt, aktörer och bakgrund. På eftermiddagen berättade jag om mina erfarenheter som volontär, om ett urval av de producenter jag mött och intervjuat och några av IM Fair Trades producentgrupper och blandade även in diskussionsövningar på vägen.

Några av deltagarna under helgen:



Söndagen började med frågor och funder
ingar som dykt upp efter morgondagen där deltagarna bland annat uttryckte att de fått en insikt i begreppen som finns runt rättvis handel men också komplexiteten i det hela. Även var man som konsument egentligen ska handla för att göra "rätt", men det finns inget enkelt svar på detta heller. Det bästa är att skaffa så mycket information som möjligt och göra sin egen uppfattning men riktlinjer kan vara att söka sig efter butiker som säljer varor som är rättvist handlade och är medlem i WFTO och köpa Fairtrade varor i dagligvarubutikerna. Ibland kan sådana här utbildningar leda till nästintill mer frågor än svar men det är positivt då kunskapen utvecklats och nya frågeställningar dyker upp att arbeta med samt att man kan informera andra om den kunskapen man bär med sig!


Erik Törner, informatör och webbredaktör för IM som också är aktuell med en film om rättvis handel.

Erik Törner har varit huvudpersonen bakom en nyproducerad film om rättvis handel, The Fair Production, som är främst från producenter som IM Fair Trade handlar av. Filmen är på 18 minuter och är mycket snyggt gjord och är en röst utåt för några av de producentgrupper som gagnas av rättvis handel. Som Erik själv sa;
- Det här är en film som vi vill förmedla en känsla med där producenterna får egna röster istället för att någon annan pratar för dem. Det är inte apatiska människor som visar en bild av hopplöshet utan drivkraftiga arbetare som vill ha ett anstä
ndigt liv.


På uppsummering av helgen diskuterade en del vi skillnad mellan WFTO medlemskap, Fairtrade produktmärkning och vara leverantör till en rättvis handel partner. Erik illustrerade det med kaffe, Sackeus som är både Fairtrade märkt samt att företaget är licensierat av WFTO, Zoegas som enbart är Fairtrade märkt och kaffet från organisationen Anandes som IM Fair Trade handlar av som är en organisation som starkt jobbar med rättvis handels tio principer men inte själv är medlem i något nätverk eller märkning för rättvis handel.

Hoppas att de övriga som deltog under helgen som jag tyckte, att det var en intressant och givande helg!


1 kommentar:

  1. Tack för en bra föreläsning, är ledsen att jag inte kunde vara med på söndagen.

    Många kramar från en febrig Mikaela

    SvaraRadera