fredag 8 oktober 2010

Intervju med min arbetskamrat


Yuodon, IM:s rättvis handelskoordinator, som jag jobbat med under dessa månader fortsätter såklart sitt arbete även om hon inte längre har mig ständigt i hasorna. Passade på att intervjua henne angående vilka planer hon har för sitt arbete.

Designsamarbete

- Självklart är det att slutföra designsamarbetet mellan den indiska designern Sadhu och våra producentgrupper Tibetan Women Center, KKM och Deykiling Handicraft Center. Sadhu kommer hit nästa veckan och tittar på de prover som grupperna producerat, där ligger vi i arbetet just nu, säger hon.

Rättvis lön?

Därefter finns det planer på att fortsätta samarbetet med den konsult som gjort rapport om löner vid två av IM:s grupper för att utvärdera hur väl hantverkarna kan leva på sin lön. Youdon ska se över vilken budget hon har och eventuellt koppla ihop honom med fler grupper.
- Jag tycker samarbetet med honom varit bra då han har ett välutarbetat frågeformulär och det är även bra med externa personer vilket kan öka trovärdigheten för IM, konstaterar Youdon.

Ledarskapsträning
Youdon planerar att arrangera en work-shop angående ledarskap för de sex producentgrupperna i Dheradun och Dharamsalas administration med en extern resursperson. Det är viktigt att veta hur de kan vara bra ledare för att det ska vara en bra och trivsam och fungerande arbetsplats men också för att produkterna ska få en bra kvalité.

Pappersfabriken

Dharamsala Paper Factory i Dharamsala önskade produktutveckling i form av ny design och föbättrad kvalitetet på sitt papper. Youdon planerar att koppla ihop dem med MESH designstudio i Delhi för att få hjälp att utveckla ny design för dem.
- De kan inte förbättra papperskvaliteten där men kan hjälpa till med design och föra in nya idéer, säger Youdon.

Utbildning om rättvis handel
Under min tid här anordnades för första gången i IM:s regi work-shops för hantverkarna för att öka deras kunskap om rättvis handel och därmed få dem mer delaktiga i arbetet som till allra högsta grad berör dem. De var mycket lyckade som första försök och med det i ryggen planerar Youdon att med någon extern resursperson från det nationella nätverket FTF-I hålla work-shops även för de i dagsläget tre producentgrupper i Dharamsala.

Utställning

I Dharamsala är den tibetanska exilregeringen och även Dalai Lama stationerad. Dharamsala är en turistmagnet vilket inte är svårt att förstå med de sagolika berg och vackra omgivningen platsen erbjuder. Det gör att de producentgrupper IM samarbetar med där har tur i och med att det lockar många turister vilket skapar en bredd och en ökad möjlighet att etablera sig på en lokal marknad. Alla tre producentgrupper i Dharamsala har öppnat egna butiker där många utländska turister kommer och tar del av deras arbete och handlar deras produkter.

Youdon har tankar på att anordna en utställning med alla dessa tre grupper där de kan prata om sin verksamhet, vad den bidrar till, visa upp och sälja sina produkter. Det ger också människor möjlighet att direkt träffa hantverkarna och ställa frågor. Utsällningen kan marknadsföras under Fair Trade och öka kunskapen om Fair Trade och också öka gruppernas exponering för marknadsföringssammanhang kopplat till rättvis handel.

Jag tycker det var en mycket bra idé även om det bara är på planeringsstadiet och hoppas att grupperna tycker det med så det blir verklighet!

Planer under kommande året

Koppla ihop producentgrupper med FTF-I
Fair Trade Forum -India är Indiens nationella nätverk för rättvis handel och erbjuder hjälp och stöd i arbetet för sina medlemmar. Youdon vill försöka få fler av IM:s produceter att delta i aktiviteter som FTF-I arrangerar.

IMEX som tillverkar mattor men också exporterar åt ett flertal av IM Fair Trades andra producentgrupper som inte har egen exportlicens är medlem i FTF-I. Genom det kan dessa organisationer också vara med på det som FTF-I arrangerar. FTF-I arrangerar också utbildning om olika teman kopplat till rättvis handel. De skapar också en arena för diskussion mellan olika aktörer och kan också bidra till att hitta en större marknad för producenternas produkter.

Med dom anledningarna är det bra om de grupper och organisationer som själva inte är medlem i FTF-I eller WFTO kan etablera kontakt med dessa. Det kan leda till mer kunskap om Fair Trade och hur de kan arbeta på just deras arbetsplats och ta upp de frågeställningar som är aktuella hos dem, men även för att det kan ge en möjlighet att öka försäljningen vilket kan öka löner och förmåner för hantverkarna.

Skicka prover till Sverige
Under början av 2011 räknar Youdon med att skicka prover från designprojektet med TWC, DHC och KKM till IM i Sverige. Förhoppningsvis är produkterna av såpass hög kvalité och tilltalande design att de hamnar i IM Fair Trades butiker framöver!

Utbildning
Youdon vill öka kunskaperna för administrationen hos producentgrupperna gällande ledarskap, marknadsföring och entreprenörskap. Organisationerna har ofta som huvudsyfte att anställa marginaliserade grupper med allt vad det hör till och ibland kan då dessa affärsmässiga kunskaper betydelse falla i skugga. Kan organisationen vara ekonomiskt hållbar kan det också bidra till en hållbarhet för anställningstryggheten hos de anställda och de förmåner som organisationerna bidrar med men också förbättra arbetsmiljö- samt miljöarbete.

Detta är planerna som hon har i dagsläget men hon tillägger att de kommer säkerligen ändras något och med all säkerhet fyllas på med mer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar