Clean Upper Dharamsala Recycled Paper Factory startades 1994 av Tibetan Settlement Office (TSO) i Dharamsala , en enhet under Dalai Lamas centralregering som också är stationerad i Dharamsala. Pappersverkstaden ingick i ett projekt som kallades ”Städa upp övre Dharamsala” då området var mycket nedskräpat på grund av ökande population, turism och konsumtion. Staden led också av hög arbetslöshet för dess nyanlända tibetanska flyktingar. Parallellt startades en systematisk avfallshantering upp där fast avfall samlas in från dörr till dörr. Numera drivs pappersverkstaden som ett självständigt projekt där TSO sagt ifrån sig att stödja med finansiell hjälp men de ger stöd, vägledning och måste rådfrågas vid större beslut då verkstaden är registrerad under dem. Pappersfabriken var till en början finansiellt sponsrat av IM.
Pappersfabriken har en manager och en vice manager och utöver det finns ingen officiell hierarki i organisationen.
Syfte och mål för organisationen är att återvinna papp, kartong och bomullsmaterial och genom det göra miljönytta, öka medvetenheten om återvinning och dess nytta, anställa exiltibetanska flyktingar för att säkra deras levnadsstandard, sprida information och kunskap om återvinning till andra tibetanska bosättningar, bidra till att skapa en god levnadsmiljö i övre Dharamsala, ett arbete mot en hållbar utveckling, öka medvetenheten om miljöproblem i lokalsamhället, maximera nivån av återvunnet material som kan tillvaratas och att ständigt utveckla organisationen och bidra till att förbättra avfallshanteringen i övre Dharamsala.
De anställda har månadslön, de anställda skriver under varje månad och en årlig revision utförs av en extern revisor. Lönerna ligger mellan cirka 600 till 700 svenska kronor per månad. Förutom lönen finns medicinsk försäkring, pensionsfond, hyresbidrag samt tjänsteårstillägg. De arbetar året runt men då själva pappersproduktionen inte är igång hela året har de olika uppgifter beroende på årstid. Det sker inget hemarbete, allt arbete är i verkstaden. De anställda bor i eget hyrda lägenheter. Möten hålls en gång i månaden där de anställda kan komma med förslag till förbättringar eller något annat. En gång per år hålls ett större årsmöte. Pappersverkstaden har 45 dagars mammaledighet varav en månadslön betalas ut. För pappor är ledigheten betald i 15 dagar. De anställda har fått utbildning på plats men några har även deltagit i utbildningar utanför arbetsplatsen genom arbetet.
Processen att tillverka pappret börjar med att råmaterial samlas in. Det som används är papp och kontorspapper som samlas in via avfallshämtning och doneras av skolor, kloster, institutioner och kontor. Bomullen som används som kommer från kläder från privatpersoner och textilfabrikers rester, detta förbättrar kvaliteten på pappret. Materialet sönderdelas sedan och blandas ihop tillsammans med vatten. När råmaterialet sönderdelats till en mycket fin massa efter cirka fem timmar tas manuellt en skopa pappersmassa som fördelas fint över en ram. Över ramen läggs en textil som pappret pressas fast på med hjälp av en maskin, textilierna med pappret på sätts sedan i en annan maskin där överflödigt vatten pressas ut. Textilen hängs sedan upp för torkning och kan sedan lossas enkelt från textilen. Pappret går sedan genom ytterligare en maskin för att räta ut ojämnheter. Pappret är nu färdigt att gå till bindningssektionen där olika variationer av produkter kan tillverkas, såsom fotoalbum, anteckningsblock, kuvert, gratulationskort och lampskärmar. Sex personer är involverade i papperstillverkningen Cirka 60 till 80 ark kan tillverkas under en dag på pappersverkstaden.
Gällande kemikalier används alun i processen för att pappret ska hålla ihop, som förvaras i ett förvaringsrum i en lufttät behållare. De arbetar med utsikt över en vacker dalgång vid Himalayas fot. Avfall från verkstaden blir detsamma som råmaterialet; papp och bomull som håller för låg kvalité och inte kan användas som går till segregering hos avfallshämtarna.
Gällande rättvis handel och dess tio principer baseras fabriken just på miljöarbete och återvinning som kopplar till principen om miljö men också att förse exiltibetanska flyktingar med arbete som platsar in som marginaliserad grupp. Genom att återvinna material sparas träd genom produktionen och genom det även energi och en god avfallshantering.
Design tas fram främst av managern eller vice manager men kunder kommer också med egna önskemål som vägleder fram till ny design. En viss del av produkterna som tillverkas är av traditionell tibetansk design för att bevara kutluren och traditionen. Kvalitetskontroll görs på varje färdig produkt.
Verkstaden har elva anställda med managern inräknad mellan åldrarna 38 till 75, barnarbete har aldrig förekommit under verkstadens tid. De flesta anställda är män, nio stycken.
Utmaningar som pappersverkstaden möter handlar till stor del om väderförhållandena som sätter stopp för nyproduktion stora delar av året då det är för blött och fuktigt. De flesta arbetarna jobbar med att tillverka papper när det är möjligt och bara två jobbar i bindningssektionen medan alla jobbar i bindningssektionen under den period då det är för blött. Åldrarna på de som arbetar är mellan 38 till 75 år och alla är exiltibetanska flyktingar.
Produkterna säljs i IM Fair Trades butiker, 20 procent, men också i en egen butik, Green Shop, i Dharamsala som finns i anslutning till pappersverkstaden. Cirka 70 procent säljs lokalt vilket är möjligt genom att Dharamsala är en stor tillströmning av turister där de magnifika bergen och exilregeringen med den karismatiske Dalai Lama i ledningen lockar.
Representanter från pappersverkstaden lär ut sina kunskaper till skolor på plats då tid och efterfrågan finns.
På grund av att pappersverkstaden är stationerad i bergsområdet Dharamssala är det bara möjligt att tillverka papper sex månader om året på grund av monsunen samt el- och vattenbrist.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar