tisdag 31 augusti 2010

Skynda skynda med inlägg innan avfärd till södra Indien!

Hej!

Idag åker jag, Kalsang Dolkar som är produktions och export manager på IMEX och Tsering Youdon till Delhi och för att därifrån åka söderut till de Tibetanska bosättningarna Mundgod och Bylakuppe och Hunsur. Med oss från Delhi kommer också en kvinna som jobbar för den Tibetanska exilregeringen,Tenzin Dickey. Hon jobbar som projektassistent och tar bland annat hand om en del av IM:s projekt.

I bosättningarna har IM främst tre projekt rörande:
1.Utbildning
Där fokus är främst på studievägledning, då det har varit bristande tidigare. Studievägledningen är speciellt inriktat till äldre barn från klass åtta för att de ska få stöd och hjälp att välja rätt utbildning utifrån deras kunskap och kapacitet. Tre gånger per år publiceras och delas det ut en tidning på skolorna som beskriver olika karriärs- och utbildningsmöjligheter. Den finansieras helt av IM. En annan mindre del av utbildningsprojektet är kapacitetsbildning och vidareutbildning för lärare där de erbjuds kurser men också bytesprogram med andra skolor för att de ska kunna lära sig av varandra och kunna ha ett utbyte.

2.Hälsa
Hälsoinformation och utbildning om sådant som anses relevant, exempelvis om HIV/AIDS och vattenburna sjukdomar, som alltid är aktuella ämnen.

3.Avfallshantering
Där man bland annat börjat samla in och segregera avfall och skicka dem till återvinning i så stor mån som möjligt. Plast, papp, metall, glas och gummi återvinns då kvaliteten på materialen tillåter det. Komposterbart material matas till djuren och/eller läggs på en egen kompost.

I Mungod har plastpåsar förbjudits att användas i och med projektet för att minimera den mängd sopor som inte går att återvinna vilket har visat sig vara lyckat. Tygkassar av bomull har delats ut i bosättningarna för att visa på alternativ till plasten. Den största utmaningen projektet har för närvarande är hanteringen av det avfall som inte går att använda. Det finns ingen fungerande förbränningsanläggning och tidigare har avfallet bränts på plats, det ses inte som ett bra alternativ och ett annat alternativ som nyttjats är att lägga avfallet på deponi. Marken i kolonierna är främst ägt av privat personer eller den indiska regeringen och kommunala arbetara och det finns en avsaknad av lämplig mark för att ha deponier på. Det har även förts diskussioner om möjligheten att frakta avfallet till närliggande deponier men detta har inte accepteras av den indiska regeringen som ansett att de tibetanska bosättningarna och deras avfall inte faller under deras ansvar och de måste hitta en egen lösning på problemet. 2011 har projektet fått tilldelat 15 00000 INR av IM-SOIR med huvudsyfte att hitta en lämplig lösning på vad de ska göra med restavfallet som inte kan återvinnas.

I och med att jag läst miljö- och hälsoskydd ansåg både jag och de på IM:s Rajpur kontor att det skulle vara intressant för mig att ta del av avfallshanteringsprojektet. Har mycket mer att skriva om dessa projekt men tyvärr har jag endast ett par minuter på mig att skriva då vi ska åka iväg och internet har inte fungerat på hela dagen. Får ge er den infon en annan dag!

Bosättningarna och deras projekt, främst avfallshanteringsprojektet, blir våran första anhalt. Därefter åker vi vidare till Kerala för att under tre dagar delta i Fair Trade Forum Indias årsmöte.

Hej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar