I fredags deltog jag och Youdon i en work-shop om löner anordnat av Fair Trade Forum -India i Delhi. Förmiddagen bestod av föreläsare från bland annat Asia Floor Wage Campaign, All India Agriculture Workers Union, All India Craft Association och representanter från producentgrupper som jobbar med rättvis handel. Jag tyckte det var intressant att träffa andra människor som på något sätt är kopplat till rättvis handel och ta del av deras erfarenheter, åsikter och diskussioner.
Jag och Youdon under work-shoppen om rättvisa löner i Delhi arrangerat av FTF-I.
Ämnen som togs upp under föreläsningar och diskussioner var bland annat:
- Förståelsen av vad som påverkar lönen för olika produkter.
- Minimumlönen sätts av regeringen som också ska implementera den men det finns stora brister i den informella sektorn.
- Kompetens och potential bland hantverkarna.
- Förmåner som ges till hantverkarna.
- Utmaningen att ge heltidsarbete till producentgrupperna inom vad som klassas rättvis handel.
- Faktorer som påverkar vad gör en lön rättvis.
- Hur klara av kostnaderna och ge rättvisa löner.
- Profit/fördelning av löner.
- Löneskillnader mellan könen.
- Räkna lönen per individ eller familj?
- Mekanisering för att underlätta arbetet.
- Oregelbundenhet av ordrar och ojämna löner.
Under eftermiddagen delades deltagarna in i två grupper för att diskutera kring fem frågeställningar:
- Ramverk för uträkning av rättvisa löner.
- Rättvisa löner och heltidsanställning.
- Lön per producerat produkt kopplat till dagslön.
- Förmåner som en del av rättvis lön?
- Hur tillstyrka att rättvisa löner ges?
Jag fann frågeställningarna mycket intressanta men kände tyvärr lite att allt vad som sas var mest återupprepningar av förmiddagens presentationer och föreläsningar. Som i många gruppdiskussioner där grupperna är relativt stora var det främst några få som kom till tals vilket jag fann lite tråkigt. Några saker man kunde enas om i alla fall var:
- Att löneuträkningen ska vara enkel att räkna ut och applicera där styckbetalning ska kunna konverteras till dagslön.
- Lönenivån bör skilja sig från stad och landsbyggd.
- Kostnaderna för mat ska kunna täcka mellan 2400 till 3000 kalorier.
- Lönerna ska aldrig ligga under varken nationell eller regional minimilön.
- Lönen ska baseras på tre konsumtionsenheter (motsvarande 3 vuxna på en lön)
- Förmåner genom arbetet ska räknas in som lön.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar