fredag 30 juli 2010

Felaktig prissättning och marknadsmisslyckande

Kumar Gautam från All India Artisans and Craftworkers Welfare Association (AIACA) höll en presentation på Work-shoppen i Delhi den 30 juli. AIACA startade 2003 som en informell sammanslutning av icke-statliga hantverksorganisationer och producentgrupper över hela Indien. 2004 registrerades sammanslutningen enligt Societies Registration Act.Syftet är att representera organisationer i hantverks- och vävsektorn och genom politisk opinionsbildning öka den inhemska marknaden för produkterna och förbättra levnadsstandarden för arbetarna.


Kumar Gautam från AIACA under rättvis handel work-shop med inriktning på rättvisa löner.

Han öppnade med att presentera vad som menas med en rättvis lön och vad man vill uppnå;

"Man försöker genom en "rättvis lön" både fullgöra behov och kunna försäkra sig om att de som producerar välstånd och arbetar i samhället tilldelas en rättvis andel. Samhället har en skyldighet att säkerställa en rimlig lön för varje arbetstagare, för att avvärja svält och fattigdom, att främja tillväxten av mänskliga resurser och att säkerställa en rättvis social rättvisa. Utan detta hotas sannolikt lag, ordning och kan underminera en ekonomisk tillväxt"

Jag tror starkt på att det är viktigt med fördelning i samhället och att det gynnar samhället i det hela, det ger tillbaka i längden för både samhället och individer, och långsiktighet är viktigt. Ett begrepp jag ofta automatiskt blir något tudelad och ifrågasättande till är begreppet "ekonomisk tillväxt" i definitionen. Detta inte alltid är något som visar på en utveckling som är positiv, men har en koppling till handel då det anses ska skapa ekonomisk tillväxt. Ett lands höga ekonomisk tillväxt kan ske på bekostnad av miljön, säger inget om hur distributionen av ett lands rikedomar, jämställdhet eller landets befolknings välmående. Dock är ju en av grundstenarna i definitionen just om att fördela på ett sätt som leder till mer rättvisa och att pengar ska hamna hos producenterna. Viktigt är dock att inte på vägen glömma bort andra rättvis handel principer som miljö, arbetsförhållanden och jämställdhet och inte bara stirra sig blind på ekonomisk tillväxt och löner även om det är en del av rättvis handel.

Kumar fortsatte med att beskriva att i ekonomiböcker på universitet ofta beskriver marknaden som kompatibel, effektiv och erbjuder fullskalig anställning medan verkligheten är en annan, marknaden misslyckas ofta på många punkter och därmed blir statens roll mer betydande för att reglera.

- Ett av de första dokument Obama signerade var "Fair wages act", det visar hur viktigt detta är och att även kapitalistiska stater måste ha något att gå tillbaka till då marknaden misslyckas, säger Kumar.

Kumar diskuterade och framhävde också "Minimum Wages Act" från 1948 som ligger till grund för fortsatt arbete med rättvisa löner.

- Den är inte helt felfri och representativ men den är en bit på väg!, menar Kumar.

Den informella sektorn i Indien och Asien är stor och ökar kontinuerligt. Hantverk är inte erkänt som en sektor och Kumar nämner att i och med den informella sektorn faller många rättigheter mellan stolarna. Det finns många deltidsanställda i den informella sektorn, fackföreningar saknas, uträkning av rättvisa löner är komplicerat och det saknas konsensus och normer för standard i den informella sektorn.

- Kostnaden för produkter är idag inte ofta relevanta då arbetskraften bakom produkteni nte räknas med, säger Kumar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar