onsdag 25 augusti 2010

Papperstillverkning i Dharamsala

När jag var i Dharamsala var papperstillverkningen inte igång på den pappersfabrik som IM stödjer på många sätt, varav handel är en del. Produktion låg nerepå grund av att det var monsunperiod och alldeles för fuktigt. Tsering Phuntsok, manager på pappersfabriken, visade mig ändå hur processen går till för att tillverka papper hos pappersfabriken. En gång i veckan kan intresserade komma och ta del av arbetet vid pappersfabriken, Tsering berättar att många turister kommer och vill ta del av arbetet.

- Vi tar även emot volontärer men då måste de förbinda sig att stanna minst två veckor samt att de får träning under en dag och klarar de inte av arbetet efter träningen kan de inte vara kvar då vi inte har resurser att lägga på det mer, säger Tsering.

Dharamsala har ungefär under halva året ett blött och fuktigt klimat som gör att pappersproduktionen avstannar då pappret inte kan torka. Under den perioden arbetar hantverkarna med att göra produkter av det papper som de tidigare tillverkat. 60 till 80 pappersark produceras dagligen under den produktiva perioden av året.

Hur papperstillverkningen går till:

1.Insamling av råmaterial vilket består av främst kontorspapper samt bomull. Detta samlas in från skolor, institutioner, kontor, textilfabriker och privatpersoner som själva lämnar.

2.Därefter separeras materialet, beroende på kvalitet och material.


3. Materialet sönderdelas här för att kunna bilda pappersmassa. Pappersmassan bildas av en blandning av 40 liter vatten, 8 kilo bomull och 3 kilo kontorspapper. Efter fyra till fem timmar är pappersmassan färdig och en av hantverkarna är ansvarig för att kontrollera att kvaliteten är tillfredsställande.


4.Den blöta pappersmassan läggs sedan i ett marmorbadkar.


5.Från badkaret tar en hantverkare en mugg av pappersmassan och fördelar den fint över ett nät som sitter på en träram. Träramen lyfts sedan bort med hjälp av två andra hantverkare, det är ett viktigt moment för att pappret ska få rätt tjocklek.


6.Pappret läggs sedan på en plywood skiva med ett blött lakan som läggs i den här pressmaskinen där vatten pressas ut. Det här momentet kan ofta pågå under en natt.

7.Pappret hängs sen upp för torkning, där självklart klimat och väderlek spelar stor roll. Sol är bra för torkningsprocessen men kan vara skadlig för papprets färg så hantverkarna måste vara noga med hur och var pappret hängs upp.


8. Det sista steget är en så kallad slender maskin där pappret läggs i plåtark och pressas för att minimera veck och rynkor på pappret.


Tsering Punthsok med färdiga pappersark som tillverkats på pappersfabriken. Cirka sex hantverkare jobbar med produktionen under sex månader om året.


Färdiga anteckningsböcker gjorda av papper av återvunnet material och detaljer av bomull, metall och trä.

- IM har köpt in alla maskiner till papperstillverkningen. Utan IM är det inte troligt att vi skulle kunna fortsätta, vi producerade alldeles för lite innan vi fick tillgång till de vi har idag. Nu kan vi även vara kreativa designers själva och komma med nya idéer, säger Tsering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar