fredag 6 augusti 2010

- Jag är nöjd om det är en enda som efter dagen förstått vad det går ut på!

Mrs Alka från Fair Trade Forum -India (FTF-I) kom för att hålla i work-shop om rättvis handel för hantverkarna, då de är grunden för arbetet. Då jag pratat med hantverkare i dessa grupper så visste ingen vad rättvis handel var vilket är väldigt viktigt för att de överhuvudtaget ska kunna delta och vara aktiva i frågorna. Vi hade planerat att alla de fyra producentgrupperna i närområdet skulle få vara med; IMEX, KKM, TWC och DHC. Alla dessa gör mattor och olika produkter av bomull och/eller ull.

Vi började med KKM, där den centrala leprakolonin i Dheradun besöktes. Vi hade tidigare varit på besök för att informera om att work-shoppen skulle äga rum. Då pratade vi med administrationen som tyckte det var en bra idé. Tyvärr skedde några misstag i form av att hantverkarna inte informerades innan om work-shopppen och det valdes inte ut någon grupp som skulle delta. Detta ledde till att alla inom KKM hämtades och rummet som vi hade tillgodo fylldes av något för stor grupp förvirrade hantverkare.

Förmiddagen förlöpte med:
  • Presentationsövningar där hantverkarna fick prata två och två och sedan stå upp och beskriva varandra. Mycket skratt utbröt i rummet och det märktes att deltagarna var långt ifrån vana att stå inför en grupp och tyckte det var lite olustigt även om de kände de flesta mycket väl.
  • Rättvis handels presenterades, många i gruppen är inte läskunniga vilket försvårade det hela men med en aning kreativitet kunde Alka beskriva principerna för nyfikna ögon och öron.
  • Diskussioner hölls i uppdelade grupper med hjälp av bildillustrationer såsom barnarbetare, möten, pengar, kvalité etcetera som representerade principerna.
  • En annan övning var att hantverkarna fick lappar med påståenden som de skulle förhålla sig till."Barn kan arbeta istället för att gå i skolan", "Jag kan ifrågasätta om något är fel i mitt arbete", "Jag trivs på mitt arbete", "Jag tycker det är bra ljus där jag arbetar" m.m.



Bilder från utbildningsdagen på KKM:s leprakoloni.

Under sista övningarna försvann alltfler av hantverkarna, vi försökte ta reda på varför och det visade sig att de trodde de s kulle få skäll och bli utan pengar om de inte jobbade. Av den anledningen fick några ur administrationen prata med dem inför eftermiddagen för att förklara att de absolut var tillåtna att delta i aktiviteterna utan att få några slags reprimander.

Med den informationen kunde
gruppen vi ha de på eftermiddagen vara mer koncentrerade, aktiva och avslappnade. Övningar och rollspel om löner utfördes.
  • I ett rollspel delades det ut lapp ar med löner av en chef som bara gav männen möjligheten att skriva under sin lön. Dessutom gav denne chef olika lön för lika arbete -männen betydligt mer än kvinnorna och även stora skillnader inom könen. Det för att skapa debatt och diskussion vad som är rättvist och hur lönerna bör fördelas.
  • Samarbetsövningar och lekar utfördes för att illustrera att samarbete kan löna sig för alla.
KKM har aldrig tidigare haft någon liknande utbildningsdag för hantverkarna så det var lite ostrukturerat och mycket prat men de som deltog såg ut ha det roligt och uppskatta dagen.


Bilder från utbildningsdagen på KKM:s leprakoloni.

Vi var alla överens om att dagen varit givande men att den kunde gett ännu mer om den var lite mer planerad i form av ett grupp hantverkare valts ut av KKM som i sin tur fått information om dagen.
För min egen del uppskattade jag dagen mycket men upplevde det som en stor nackdel åter igen att inte kunna språken som användes och måste ha någon som tolkar. Lokalen var inte heller lämpad för dagen, utan fläktar, trångt, ganska mörkt och ingen tavla eller liknande för Alka att illustrera och skriva på. Men överlag var vi alla nöjda med dagen.

Alka menade att det är mycket viktigt att hantverkarna i alla fall fått ett frö sått om vad rättvis handel innebär och grunderna presenterade och diskuterade. De växer också som människor genom enkla övningar, lekar och aktiviteter som samtidigt utbildar. Också att lära sig presentera sig, vem man är och stå inför en grupp kan vara viktigt för att stärka självkänslan.

- Jag är nöjd med dagen, jag ser det här lite som ett experiment då det är första gången de överhuvudtaget deltar i något liknande. Jag har fått feed-back av ett par av deltagarna som tackat för att vi kom och tyckte vi pratade om viktiga frågor på ett roligt sätt, det ger mycket energi tillbaka, att de uppskattar det hela. Men jag skulle vara nöjd även om det är en enda person som förstått vad det går ut på då det är en start, säger Youdon Tsering när hon får frågan om vad hon tycker om dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar