torsdag 29 juli 2010

Ny design på sjalar och användning av lagermaterial hos KKM

Idag begav jag, Youdon och designern Subhabrata till två av KKM:s kolonier. Vi började med den centrala kolonin där även administrationen finns och pratade med Noel Das som är en av de ansvariga på KKM.


Subhabrata och Noel diskuterar vad KKM kan göra och bidra med i designutveckling.Subhabrata tittar runt på garn och textilier på KKM.

Till en början var det tänkt att KKM skulle producera textilier och bistå TWC och DHC med detta i designprojektet så att olika leverantörer kopplades ihop och gynnade varandra. Vid diskussioner framkom dock en osäkerhet om det var en så god idé att sätta det ansvaret på KKM då produktionen där kan vara ganska oregelbunden. Det bestämdes att det var onödigt att låsa upp dem vid varandra då en eventuell försening hos KKM skulle då drabba de andra två leverantörerna. Däremot tittade vi runt på KKM:s lager där det finns mängder med textilier. Subhabrata ansåg att en del av det som fanns i lager kunde vara lämpligt att använda och att detta skulle vara bra för alla parter om det kunde användas.


T.v. En vävare med en färgkombination som föll designern i smaken. T.h. är en av vävhallarna.

Tre tyger valdes ut från KKM och togs till TWC som ska testa att sy upp någon väska och accessoarer för att testa kvaliteten och lämpligheten. Ett av tygerna var ett tunt tyg som eventuellt kan lämpa sig för något tunnare klädesplagg. De ska komma tillbaka till oss för att återge hur materialet var att jobba med och om de kan tänka sig använda det.


Subhabatra och Youdon levererar de utvalda tygerna från KKM till Tashi Dolma vid TWC och instruerar vad de vill ha gjort med dessa.

Subhabrata planerade även att designa nya sjalar åt KKM som ska ha enkel design, det ger dem ny design men binder inte upp dem till andra leverantörer då det togs upp i diskussionerna mellan designern, Youdon och KKM att man inte ville sätta arbetarna i kolonierna under alltför stor stress.


Färgning och torkning av garn på KKM i Dheradun.

Besöket på den andra KKM kolonin, Tarabarbat, var mest för att se hur det såg ut och hur de jobbade, var längesen Youdon var där med så hon ville göra ett besök. Kolonin låg väldigt avlägset som sista anhalt på en mycket smal och slingrig grusväg.




Bilder från KKM:s koloni, Tarabarbat.

Vid den här kolonin tillverkas även papper som man sedan gör block, lådor, pärmar, kuvert och dylikt av. Materialet det görs av är lump, garn och bambu.


Material till tillverkning av papper och färdigt papper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar