onsdag 28 juli 2010

- Ny fräsch design men de måste behålla sin egen identitet på produkterna, det ska synas att de är härifrån!

Som jag nämnt tidigare i något blogginlägg har Youdon startat ett samarbete med en indisk designer som ska samarbeta med KKM (leprakolonier), Tibetan Women Center (TWC) och Deykiling Handicraft Center (DHC). Projektet kan kopplas till rättvis handels tredje princip, kapacitetsbyggande, där stöd till produktutveckling är en gren.

Designern,
Subhabrata Sadhu, kom idag för att besöka de olika ställena och för att titta på material och diskutera planerna. Vi började med att besöka TWC.


Ngdodup Wasser, manager på TWC, och designern, Subhabrata Sadhu, diskuterar samarbetsplaner.


Youdon Tsering mäter det traditionella Tibetanska förklädet för att räkna ut meterpris, längd och kapacitet per dag. Ngdodup Wasser, Subhabrata Sadhu och Youdon tittar på olika förkläden och andra traditionella Tibetanska textilier.

- Jag fokuserar på två saker vad det gäller TWC, ny fräsch design men de måste behålla sin egen identitet på produkterna, det ska synas att de är härifrån, säger Subhabrata Sadhu.

Den främsta marknaden för TWC är Tibetansk därav är det extra viktigt att bevara den Tibetanska designen på något sätt i alla produkter. TWC har även en mindre del export och Subhabrata Sadhu planerar att deisgna produkter som kan funka på en exportmarknad.

- Det måste vara en kombination av att bevara det som är bra av det som redan finns och föra in nya idéer, en blandning av traditionellt och modernt, säger
Subhabrata.


Tashi Dolma, Youdon Tsering, Subhabrata Sadhu och Ngodup Wasser gick runt på TWC för att se vilka produkter, tyger och design som finns i dagsläget och vad det kan användas till.


Syavdelningen på TWC, bestående av fyra sömmerskor och en skräddarmästare.

TWC består av två produktionsavdelningar, en som väver mattor och en skräddaravdelning. Skräddaravdelningen består av fyra sömmerskor, tre väverskor och en skräddarmästare. Det är enbart den avdelningen på TWC som kommer att beröras av designprojektet.

Produkter som Subhabrata planerar åt TWC är väskor, scarfar och accessoarer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar