fredag 30 juli 2010

Ventilering efter Kumars presentation

Efter Kumar gjort sin presentation diskuterades det och mellanpratades det till nästa föreläsare tog vid, rummet är fyllt av engagerade människor. Det märks att de har lite olika grundsyn på vissa frågor, det är en liten bidragande faktor till svårigheten med rättvis handel. Även här, i en ganska homogen grupp människor, som arbetar och är kunniga i området, finns det olika åsikter och frågeställningar hur man kan lösa olika områden på bästa sätt. Konstigt egentligen vore annars, då människorna företräder olika organisationer och har egna personliga åsikter. För att kunna komma fram till konsensus behövs work-shops, möten och diskussioner.


Panchu från SIPA, Moon Sharma från TARA.

- Kapacitet och kunskap måste bidra till att rättfärdiga ett högre pris för produkter som går under rättvis handel, säger Panchu från SIPA.

- Det som behövs är en lämplig mekanism där hantverkarna kan få betalt genom att man kan reducera kostnaderna i produktionens led för att höja lönerna till hantverkarna. Det måste in mer effektivitet i hela systemet. I produktionen och prissättningen i alla led fram till konsument, säger A.K. Handoo, pensionerad utvecklingskommissionär med inriktning på hantverk.

- Förmågan att producera beror på marknaden, vill inte marknaden betala hur kan man då öka effektiviteten? Vi talar om handgjorda produkter gjorda av människor och inte industrier med maskiner, vi kan inte öka produktionen hur mycket som helst, det finns en gräns för hur effektiva hantverkare kan vara, argumenterar Moon Sharma från Tara.


Suneet Chopra från All India Agricultural Union och Ram Baht resursperson för FTF-I.

- Marknaden är inte naturlig på något sätt! Familjer måste försörjas, dagens export kräver nästan alltid exploatering av människor och deras självständighet. Vi måste kunna försäkra att en basnivå uppfylls, proklamerar Suneet Chopra från All India Agricultural Union.

- Det är betydande vilka kostnader vi tittar på när vi sätter priser, om det är de kostnaderna för producenterna eller vad marknaden är villig att betala. Vi måste se till marginalerna på produkterna i alla led och se vad som är relevant, diskuterar Ram Baht resursperson för FTF-I.

- Det som är betydande är konsumenten och inte producenten till vad som är rättvis och hållbart. Se exempelvis till hur mycket sopor som produceras. Varor och mat slängs utan att nyttjas fullt ut och det beror på att konsumenten betalat så lite för produkten att denne inte bryr sig! Hantverk blir bättre om man betalar mer, det leder till motivation, säger Suneet Chopra.
Han är en starkt förespråkare för att Rättvis handel rörelsen bör starta upp och satsa mer på skolor som lär ut hantverk till barn och ungdomar och att de kan sen ska betala tillbaka lite i taget efter förmåga då de börjat kunna få ut lön för sina produkter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar